Oktober til december


Så er det efterår og vi skal begynde at forholde os til, at dagene er blevet kortere og koldere. 

oktober er temaet ”natur”. Vi pynter legepladsen og huset op med blade, kastanjer og andre farvestrålende sager fra den smukke efterårsnatur og vores høstfest er endnu en af vores faste traditioner. Her får vi en dejlig hjemmelavet græskarsuppe, skønne boller og æblekage. Der tændes også op i bålhytten, hvor vi popper popkorn.  Det er en hyggelig dag, hvor man kan få sig en uformel snak med personalet og de andre forældre. Festen foregår på legepladsen, så man skal huske varmt tøj.  

november har mørket sænket sig over os igen og det er slut med lange eftermiddage på legepladsen. Vi skal til at vænne os til at være mere inde, så vi finder indesyslerne frem. Der kommer også godt gang i puderummet, dukkekrogen og konstruktionslegene igen. I Denne måned er  temaet igen – Krop og bevægelse. Vi planlægger ture ud i naturen, hvor vi har mulighed for, at røre os, få pulsen op, klatre, hoppe og bare nyde at bruge kroppen. Indendørs leger vi sanselege – f.eks. mærke varmt, koldt, hårdt, blødt osv. Eller vi leger med smags og lugtesansen – med krydderier osv. 

Den første december flytter nisserne Alfred og Tiske & Taske ind i Lykkesholm. Breve begynder på mystisk vis dagligt at indfinde sig i julepostkasserne. Alfred skriver til overetagens børn, Tiske & Taske skriver til kælderbørnene. Brevene fra nisserne er hyggelige, klagende, søde, sjove og frække. Børnene samles hver dag til frugt, hvor brevene åbnes og læses – men nisserne har gemt børnenes frugt, og den må jo findes, så den kan nydes sammen med højtlæsning.

Børnene laver julegaver, som kommer med hjem den sidste dag før juleferien. Vi har også en dag, hvor vi laver julemiddag til børnene og en dag, hvor vi får risengrød.

I december går vi også Lucia-optog. Det er børnene i storegruppen, som er med. I dagene op til Luciadag samles vi i rytmikrummet for at øve. De to første dage er alle børn fra storegruppen med, så de kan se, hvad det går ud på. Den første øvedag fortæller en voksen historien om Lucia og om, hvorfor vi går Luciaoptog – og den anden øvedag synger vi Luciasangen og taler om, hvordan man går optog, hvad man skal have på osv. Derefter kan man vælge om man er med eller ej. Når man har valgt, så er det sådan - og det kan ikke laves om, for nu skal vi til at øve for alvor. Børnene plejer at være vilde med det, de føler sig ganske særlige og de kan sangen, som de synger hele tiden… nogle helt frem til påske!